Acıbadem Hemşirelik Gelişim Koordinatörlüğü’ nden Ocak 2017 yılında “Yoğun Bakım Hemşireliğinde Simülasyon Uygulamaları” ile ilgili senaryoların oluşturulması ve uygulamalara yansıtılmasına yönelik teklif geldiğinde çok heyecanlandım. Yoğun bakımlarda teorik ve uygulamalı hemşirelik eğitiminin; sağlık sisteminin gereksinim duyduğu değişime açık, yenilik ve gelişmelere ayak uydurabilen, kendini geliştirmeye ve kaliteli bakım hizmeti sunmaya istekli hemşirelerin yetiştirilebilmesi açısından önemli bir role sahip olduğunu düşünüyordum.
Yoğun bakım hemşirelerinin, uygulamalarda becerikli olması büyük önem taşır. Günümüzde hasta güvenliği, etik ve yasal yaptırımlar, sağlık eğitiminde gerçek hastalar üzerinde birçok becerinin kazandırılmasını sınırlamıştır. Bu nedenle günümüzde simülasyon uygulamaları çok büyük öneme sahiptir. Güvenli hasta bakımı için gerçek öğrenme şemalarının oluşturulması, öğrenmesi zor olan olgu/durum/konuların seçilerek, bunların klinik ortamlara uygun hazırlanması gerekmektedir.
Yoğun bakım gibi kritik alanlarda hemşirelerin risk analizi yapması, kritik düşünme becerilerinin ve problem çözme yeteneklerinin önemi yüksektir. Kritik düşünen, riskleri gören, organizasyon yeteneği yüksek ve becerikli bir yoğun bakım hemşiresi; hastaların yüksek düzeyde bakım almasını, erken dönemde iyileşmesini sağlar.
Hemşirelik Gelişim Koordinatörlüğü ile yoğun bakımlarda sıklıkla karşılaşılan vakalara yönelik senaryo hazırlığına başladık. Stroke, kalp yetersizliği, septik şok, pnömoni, pulmoner ödem ve postop sürecinde takip edilmesi gereken hastaları ele almaya karar verdik.
Şubat 2017 tarihinde simülasyon laboratuvarında senaryolara uygun provamızı gerçekleştirdik. Artık eksiksiz olarak 14 Şubat 2017 tarihinde ilk eğitimimizi gerçekleştirmeye hazırdık. Eğitime gelen arkadaşlarımız gibi bizler de ilk olmanın haklı heyecanını yaşıyorduk.
Simülasyon uygulamaları sırasında unutamadığım bir anım oldu. Benim “Kolaylaştırıcı” olarak rol aldığım bir senaryomda ekibin malzemeleri tanımaması, acil durumda paniğe kapılarak yanlış kan transfüzyonu sonucu hastamızı kaybettiğimizde yaşadığım duyguyu anlatamam. Tüm ekip olarak yüzümüzde büyük bir yıkım vardı. Çift kontrol yapılmadığı için hastaya yanlış kan transfüzyonu yapılmış ve buna bağlı olarak kardiyak arrest gelişmişti. Hastanın hayatı elimizin altında kayıp giderken yaptığımız hiçbir çaba onu geri getirememişti. Bu bir senaryo idi ancak gerçek durum da olabilirdi. Çözümleme oturumunda kendimizi izlediğimizde tüm ekibin söylediği; alandaki malzemeleri iyi tanımak, ortama hakim olmak ve ne olursa olsun çift kişi kontrollerin asla atlanmaması oldu. Ben kendi adıma o gün yoğun bakımda gergin çalışan bir hekimi oynamıştım ve yarattığım gergin ortam yüzünden hemşireler yanlış kan uygulamışlardı. Zaman zaman yaşadığımız gergin ortamlarda sakin olmanın, gergin olan kişileri sakinleştirmenin ve görev dağılımının iyi yapılması gerekliliği son kararımız olmuştu.
İki gün boyunca yapılan tüm uygulamalar sonucu gözlemim ekiplerin daha iyi organize olduğu, risk analizi yapabildiği, uygulamalarda daha başarılı olduğu ve her duruma uygun hızlı hareket ettikleri, etkin geri bildirim yapma yeteneklerinin geliştiği yönündeydi.
Simülasyon uygulamalarından sonra alana gelen hemşirelerimizi ekip olarak gözlemlediğimizde; motivasyonlarının yüksek, uygulamalarda cesaretli, çevreyi organize eden ve özgüvenli olduklarıydı. Hedefimize ulaşmıştık.
Bu güzel deneyim için CASE laboratuvarı ve Eğitim Gelişim Koordinatörlüğü ekibine çok teşekkür ederim.
Hazırlayan: Satı Kalkan
Acıbadem International Hastanesi
Hemşirelik Hizmetleri Müdürü
Hazırlama Tarihi: 18.12.2017