Serebral Palsi İle İlgili Bunları Biliyor Muydunuz?

Serebral kelimesi beyin anlamına gelir. Palsi ise hareket zayıflığı ve felç durumunu ifade etmek için kullanılır. Serebral palsi ya da diğer bir ifadeyle beyin felci, temel olarak kasların tonusunu, hareketini ve kişinin motor becerileri etkileyen bir problemdir.

  1. Serebral Palsinin(SP) kesin bir tedavisi olmamakla birlikte, tüm tedavi yöntemlerinin sadece semptomları yönetmeye yönelik olduğunu (1),
  2. Hastalığın seyrini etkileyen faktörlerden birinin de beslenme olduğunu (2),
  3. Yutma problemleri olduğu için sürekli yumuşak gıda tüketmek zorunda olan SP’li çocukların çoğunun malnutrisyonla karşı karşıya kaldığını,
  4. Türkiye’de yapılan 27 merkezli bir çalışmada SP’li erkek çocukların oranının kızlardan daha fazla olduğunu (2),
  5. SP’li çocuklardaki görme problemlerinin %62-71 olduğunu (3),
  6. Mental retardasyonun SP’de görülen ciddi problemlerden biri olduğunu (%39-58) (4)
  7. SP’li çocuğa sahip ebeveynlerin %52’sinin aile ve arkadaşlarından destek aldıklarını,
  8. SP’li çocuğa sahip annelerin zamanlarının çoğunu çocuklarının bakımıyla ilgilenerek geçirdiklerini bu yüzden uyku, boş zaman aktiviteleri, iş ve diğer gerekli aktiviteler için zaman ayıramadıklarını,
  9. Çocuğun eğitimi, rehabilitasyonu veya tedavileri gibi işlerle tüm zamanlarını geçirdiklerini(5),
  10. Annelerin çocuğun büyümesiyle beraber motor bozukluğunun ciddiyeti, artan yük ve fonksiyonel yetersizlik seviyesindeki artışla beraber yeteri kadar eş desteği ve sosyal destek alamamalarından dolayı daha fazla stres yaşadıklarını (5),
  11. SP’li çocuklarda aktivite kısıtlılığına motor fonksiyonların yanı sıra kişisel ve çevresel faktörlerin de neden olduğunu biliyor muydunuz? (6)

Kaynaklar

  1. Graham, H.K.., Rosenbaum, P., Paneth, N. et al. (2016). Cerebral palsy. Nat Rev Dis Primers 2, 15082.
  2. Irish Nutrition and Dietetic Institute. (2013). Cerebral Palsy: Meeting Nutritional Needs – INDI, Indi.
  1. Odding, E., Roebroeck, M. E., & Stam, H. J. (2006). The epidemiology of cerebral palsy: incidence, impairments and risk factors. Disability and Rehabilitation, 28, 183-91.
  1. Dagenais, L., Hall, N., Majnemer, A., Birnbaum, R., Dumas, F., Gosselin, J., . . . Shevell, M. I. (2006). Communicating a diagnosis of cerebral palsy: caregiver satisfaction and stress. Pediatric Neurology, 35, 408-414.
  1. Rassafiani, M., Kahjoogh, M. A., Hosseini, A., & Sahaf, R. (2012). Time use in mothers of children with cerebral palsy: a comparison study. Hong Kong Journal of Occupational Therapy, 22, 70 74.
  1. McManus V, Michelsen S, Parkinson K, et al. Discussion groups with parents of children with cerebral palsy in Europe designed to assist development of a relevant measure of environment. Child Care Health Dev. 2006;32:185-192.

Uzm. Hem. Bahar Dündar Kavaklı

Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi

Eğitim ve Gelişim Hemşiresi

2020 - Acıbadem Hemşirelik - Tüm Hakları Saklıdır.