Kelebek Etkisi

Her zamanki gibi yoğun geçen bir iş günüydü, klinikte hastalarımla ilgileniyordum. Tedaviler, bakımlar, ameliyat hazırlıkları, taburculuklar… Sorumlu Hemşirem ve Hemşirelik Hizmetleri Müdürüm, Eğitim Koordinatörlüğünden gelen bir teklif olduğunu söylediklerinde, onlar da aynı benim gibi detayları bilmiyorlardı. Eğitim Gelişim Koordinatörü Şehriban Hanım ile bir görüşme planlandı ve Üniversitede yeni kurulan Simülasyon Merkezinde eğitimci olarak görev almak isteyip istemediğim soruldu. Simülasyon ??? Kafamın içinde dolaşıp duran kocaman bir soru olmuştu artık. Öğrencilik hayatım da dahil olma üzere hep bir eğitimci olmak istemiştim, klinik eğitim hemşiresiydim. Bunun benim için çok iyi bir fırsat olduğunu düşündüm ve simülasyon eğitmenliği serüvenim böylece başlamış oldu.

Öğrenciyken okulumuzda küçük bir beceri laboratuvarımız vardı. İnsan vücudu şeklinde mankenler üzerinde basit beceri uygulamalarını görme ve deneyimleme imkanım olmuştu. Buna benzer bir ortam olacağını düşündüğüm simülasyon laboratuvarı düşüncelerimin değil hayallerimin bile ötesindeydi. Konuşabilen, göğüs hareketleri her nefes alışında yükselip alçalan, nabzı hissedebildiğiniz, basit invaziv girişimlerin yanı sıra kompleks girişimlerin yapılabildiği mankenler. Kendimi bir bilim kurgu filminin içinde gibi hissediyordum. Düşünebiliyor musunuz bir binanın 4. katındasınız ve gerçek bir ambulans karşınızda,  hayran olmamak mümkün değil. Diğer eğitim yerlerinden çok farklı, teknolojiden maksimum yararlanılarak oluşturulan bir ortam.

Simülasyon eğitimlerinin görünmeyen kısmı beni daha çok kendisine bağlayan ve iyi ki dedirten kısmı oldu. Bir eğitimin gerçeğe en yakın olabilmesi, katılımcılara maksimum kazanç sağlamak için yapılan ön hazırlıklar, simülatörlerin, çevrenin hazırlanması sanki film setinde çekim hazırlıkları yapmak gibidir. Hastaya müdahale ediyormuş hissini yaratmak için yapılan tüm hazırlıklar ve kontrol odasından senaryoların yürütülmesi, en ufak detayı kaçırmamak için dikkatlice yapılan müdahaleleri izlemek, katılımcıların heyecanlarına ortak olmak paha biçilmez bir duygu. Özellikle kardiyopulmoner resüsitasyon eğitimlerinde sanki gerçek hastalarını hayata döndürmüş gibi çığlıklar atarak sevinçle birbirlerine sarılmaları, mutluluklarını izlemek doğru görevde ve yerde olduğumu hissettiriyor.

Klinik eğitim hemşiresiyken dokunabildiğim ne yazık ki sayılı kişiler vardı. Ama şimdi eğitime gelen her meslektaşıma, onların bakım verdiği her bireye dokunabilme imkanım var. Kelebek etkisi gibi aslında… Her bir dokunuşun mutlaka bir yerlerde daha büyük etkileri olduğuna hep inanmışımdır. Bu inancımı destekleyen bir olayı paylaşmak istiyorum. Eğitimlerimiz sayesinde bir anneyi hayata döndürme hikayesi aslında. Kadın Hastalıkları ve Doğum Hemşireliği Simülasyon eğitimimizde bakri balon kullanımına yönelik beceri ve senaryo uygulamalarımız olmuştu. Bu eğitimi aldıktan sonra klinik alanda doktoruna bakri balon uygulamasını önererek hastanın hayatını kurtaran bir melektaşımın yaşamış olduğu bir olayı paylaşmak istiyorum. 34 yaşında ikinci kez sezaryen olan hastanın bakımları yapıldıktan sonra yaşam bulguları kontrol edilir, hipotansif ve taşikardik olduğu, uterusun ise gevşek olduğu fark edildiği için uterus masajına başlanır, hekime haber verilir. Klinik tablosunu düzeltmek için sıvı tedavisi ve uterus kasılması için ek tedaviler yapılır. Fakat kanama bir türlü durdurulamaz. Hemşirenin aklına simülasyon eğitimlerinden öğrendiği bakri balon uygulaması gelir ve hekime uygulamayı önerdiğinde, bunun doğru bir uygulama olabileceği düşünülerek hemen malzemelerin hazırlanması istenir. Malzemeler hızlıca hazırlanıp hekim asiste edilir ve bakri balon uterusa yerleştirilir. Uygulamanın etkinliği yavaş yavaş hastada görülmeye başlar. Bilinci açılır, yaşam bulguları düzelir ve kanaması kontrol altına alınır. Ertesi gün takılı olan bakri balon kontrollü şekilde çıkarılır ve 4. günün sonunda hasta şifa ile taburcu edilir.”

Eğitime gelen her meslektaşımın bir gün bir yerlerde hayat kurtaracağı ve bunda çok az da olsa etkimin olabileceği düşüncesi bile sahip olduğum bu imkan için şükretmeme yetiyor.

Hazırlayan: Zehra Belhan

Eğitim Gelişim Koordinatörlüğü

Eğitim ve Gelişim Hemşiresi

Hazırlama tarihi: 18.12.2017

http://www.puzzledepo.com/ProductImages/96923/original/ks-games-kelebek-etkisi-puzzle.jpg

 http://s2.thingpic.com/images/F8/GCb3ZxKowMw5BCGA4UDX7WyG.jpeg

  • Paylaş

Önceki Yazı Yeni Deneyimlerle Tanışmak
Sonraki Yazı Hemşirelik Eğitimlerinde Simülasyon Yönteminin Kullanımı

Yorumlar

Yorum Bırak

2020 - Acıbadem Hemşirelik - Tüm Hakları Saklıdır.