İnsan, hayatında bazen beklemediği anlarla karşılaşabiliyor. Bir gün, ablam göğüs ucunda akıntı olduğunu söyledi. Bunu duyar duymaz hemen doktordan randevu aldım. Doktora gittiğimizde enfeksiyon olabileceğini söyledi. Yapılan meme ultrasonu sonrası ilaç kullandı ve akıntısı geçti. Aradan bir yıl sonra ablam şikâyetlerinin devam ettiğini ve ayrıca göğüs ucunda yara olduğunu iletti. Bu sefer biraz daha endişelenmiştim. Hemen, doktora gittik. Yeni ultrason çekildi, fakat bu kez şüpheli maling görüntülerle karşılaştık. Doktorumuz ablamın yaşının genç olmasına rağmen mamografi istedi. Mamografide de net sonuç alamadık ve emin olabilmek için MR istendi. MR sonrasında kesin tanı için sol göğsünden biyopsi yapıldı. Sonucunda evre 1 kanser olduğunu öğrendik.
Bunu duyduğumda yaşayacağımız süreçler gözümün önünden geçti. Doktor, “Memenin tamamen alınması gerektiğini, sentinel lenf nodlarına frozen yapacağını, ona göre aksiller diseksiyon yapılmasına karar verileceğini” söyledi. O an, ablam çok kötü oldu. Yüzünde hafif bir gülümseme, gözleri dolu dolu, yanaklarında gözyaşı vardı. Bende de görüntü aynıydı, gözlerim doluydu fakat gözyaşı akıtmamak için direniyordum. Sessizliğe bürünmüştük. Birbirimize bakıp ne yapacağımızı düşünüyorduk. Doktorun yanından çıktığımızda, ablamı teselli etmeye çalıştım. Ablama; ameliyat sonrası kurtulup her şeyin biteceğini, sonrasında hiçbir şey olmayacağını, anlatmaya çalışıyordum. Direkt “Mamoplasti yaptıralım” dedim ve moral vermeye çalıştım.
Ablamla bir karar almıştık. Annem ve babamın rahatsızlıklarından dolayı onlara söylememeliydik. Onlara sadece “Mamoplasti olacağını, estetik yaptıracağını” söyleme kararı aldık. Ablamı hastaneden gönderdikten sonra hıçkıra hıçkıra, hayatımda belki ilk kez bu şekilde ağlıyordum. Ama bunu sadece ben yaşıyordum ve kimseyle paylaşamayacaktım. Hayat ne kadarda zordu o an benim için…
Estetik açıdan ve koruyucu amaçlı iki göğsününde alınmasına karar verdik. Hastanede 3 gün kaldık ve sonrasında erken tanı sebebiyle kemoterapi, radyoterapi gibi süreçlerin hiç birini yaşamadık. Gelen patoloji sonucunda koruyucu amaçlı yaptırdığımız memede de malign bulgular olduğunu öğrendik. Doğru bir karar almıştık. Şimdi 3 aylık sürelerle rutin kontrolleri devam ediyor.
Kendinize bir şans verin, kendi kendine meme muayenesi yapın! Erken teşhis hayatınızı kurtarabilir.
Hazırlayan: Esra İleri
Acıbadem Eskişehir Hastanesi
Eğitim ve Gelişim Hemşiresi
Hazırlanma Tarihi: 15.09.2018