Bilişimde Hemşirenin Gücü

Hemşirelikte bilişim kavramı yaklaşık iki yıl önce hayatıma girmişti. Bir gün hasta bakım sorumlum tarafından gelen bir telefon üzerine artık Atakent Acıbadem Hastanesi’nin Bilişim Danışmanlığı görevini ben yürütecektim. O kadar heyecanlanmıştım ki aynı zamanda da çok merak etmiştim.  Ne yapmam gerekiyordu, nasıl bir görevdi ve hemşirelikte bilişim tam olarak neydi? Telefon görüşmem bittikten sonra hemşirelikte bilişim kavramını araştırmaya başlamıştım. Yaptığım araştırmalar sonucu ise;  son yıllarda tüm dünyada yapılan hemşirelikte bilişimle ilgili eğitim ve uygulama alanlarında yapılan çalışmaların hızla artmakta olması beni daha da meraklandırdı. Örneğin, Brezilya’da yapılan bir çalışmada, hemşirelerin Hemşirelik Bilgi Sistemi (The Nursing Information System) isimli bir yazılımı hasta bakımında kullanmalarının etkileri araştırılmıştı. Hemşireler, bu yazılım ile bireyin hastaneye kabulünden taburculuğuna kadar tüm bilgilerine, yapılan hemşirelik faaliyetleri ve sonuçlarına kolaylıkla ulaşmışlardır. Bunun yanı sıra malzeme, personel kontrolünü, istatistiksel çalışmaları da kolayca gerçekleştirebilmişlerdir. Hemşireler, bu yazılımı birimlerinde kullanmadan önce zamanlarını hastaya bakım vermekten çok hemşirelik bakım formlarını doldurmakla harcadıklarını ve elle doldurulan formların kayıt ve depolama için uygun olmadığını ifade etmişlerdir. Bilgisayar destekli sistemler ile hemşirelerin form doldurma ve verilere ulaşmada daha az zaman harcayarak doğrudan ve etkili hasta bakımına zaman ayırabildikleri saptanmıştır.

Acıbadem Sağlık grubunda mevcut EHR (Electronic Healthcare Record) sistemi olarak Cerebral kullanılmaktaydı. Bu mevcut sistem üzerine formların entegrasyonu ve matbu kullanılan formların sisteme aktarılması için bir üst versiyon olan cerebral plus geçiş hazırlıkları başlamıştı. Artık hemşireler tablet ile hastaları karşılayacak ve girilen tüm bilgiler otomatik olarak diğer formlara entegre olacaktı. Genel Müdürlükte sistem için hazırlıklar tamamlandıktan sonra öncelikli olarak İstanbul ilinde bulunan lokasyonlarda eğitimlere başlamıştık. Günümüz teknoloji çağı olduğu için herkes heyecanlı, mutlu ve meraklıydı.  Üç günlük süren eğitim programımızda eğitime katılan çalışanlarımızın heyecanlı ve endişeli olduğu yöneltilen sorulardan belliydi. Kaç adet tabletimiz olacak? Tablet sayısı yeterli olacak mı? İnternet sistemi her yerde çekebilecek mi?  Formlar matbu kullanım kadar çok zaman alacak mıydı? Sistem geçiş sürecinde bize eşlik eden birileri olacak mı? Sistemin biz hemşirelere katkısı ne olacak? İlk gün order sistemi nasıl olacak, hekimlerin kullanmış olduğu sistem de değişiyor mu?   Doldurulan formların entegrasyonu nasıl sağlanacaktı? Üç gün süren eğitimler sonucu artık bir cumartesi gecesi saat 02:00 de yeni sisteme geçiş yapılacaktı. Hemşirelik hizmetleri ve bilgi sistemleri olarak geçiş için tüm ekip hazırdık ve tüm çalışanlarda acaba yeni sistemde neler bizi bekliyor heyecanı ve kafalarında soru işaretleri vardı. Geçiş tamamlandıktan sonra ilk hastamızı tablet ile karşılamış ve artık sistemi kullanmaya başlamıştık. Tablet kullanımı ile “İlk Değerlendirme Formu”nun iki dakika yirmi saniyede doldurulmuş olması tüm çalışanları etkilemişti.  İlk hastamızı hemşiresi ile ameliyathaneye tablet ile teslim etmiştik. İşe yeni başlayan çalışanların doldurması gereken formların otomatik olarak iş planına yansıması en çok onları mutlu etmişti. Doktor vizitlerinde tablet ile odaya gidip tüm bilgilere ulaşmak şaşırtmıştı.  Hekim tarafından reçetesi yazılan hastanın, reçetenin bilgilendirme çıkış formuna yansımış olması sistemin en cezbedici noktasıydı. Sistem sürecinde onların yanında olmamız onların kendilerini daha güvende hissetmelerini sağlamıştı.  Bir haftayı dolu dolu geçirmiş olup sisteme katkı sağlayacak önerileri almaya başlamıştık bile. Eğitim süreci kadar meraklı, mutlu ve heyecanlı bir o kadarda keyifli bir sistem geçişi olmuştu.

Sistem geçişi ve eğitim sürecinde diğer lokasyonlarda bulunmak onlara bu süreçte destek olmak, heyecanlarına ortak olmak son derece mutluluk vericiydi.


Hazırlayan: Gülin İribaş

Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi Atakent Hastanesi

Sorumlu Hemşire

Hazırlama Tarihi: 04.09.2019

  • Paylaş

Önceki Yazı Hemşirelik ve İnovasyon
Sonraki Yazı Sağlık Bilişiminin Hemşirelik Uygulamalarına Etkisi

Yorumlar

Yorum Bırak

2020 - Acıbadem Hemşirelik - Tüm Hakları Saklıdır.