AOSpine İleri Seviye Canlı Doku Kursu-Omurga Cerrahisinde Komplikasyonların Yönetimi
Acıbadem Sağlık Grubu HHD Ameliyathaneler ve MSÜ Koordinatörlüğü ameliyathane hemşireleri olarak; spinal ameliyat sanatında yeni bilgiler ve güven sağlamanın hedeflendiği uluslararası bir kurs programında yer alarak üçüncü defa canlı doku kursunda ameliyathane hemşireliği yaptığımız için gurur duyuyoruz .
Canlı doku eğitiminde dünya lideri olan ve en üst düzeyde eğitim vermeyi amaçlayan AOSpine Europa ve Middle East tarafından ülkemizde üçüncüsü düzenlenen “Omurga Cerrahisinde Komplikasyonların Önlemesi ve Yönetimi İleri Seviye Canlı Doku Kursu” 28-29-30 Mart 2019 tarihinde, karmaşık komplikasyon simülasyonu ve onarım teknikleri eğitimi için eşsiz tesislerle ünlü Acıbadem Üniversitesi Case Laboratuvarı Wet Lab’da gerçekleştirilmiştir. Omurga eğitiminde mükemmellik sağlamak ve omurga cerrahisine özel vasküler, visseral, genel, ürolojik ve torasik yaralanmaların yönetimine yönelik eğitim ihtiyacının giderilmesi için AOSpine tarafından düzenlenen kursta; 30 kursiyere, deneyimli omurga cerrahlarının yanı sıra, en ünlü vasküler, genel, ürolojik ve torasik cerrahlardan oluşan 13 akademisyenin yardımıyla canlı doku eğitimi imkanı sunulmuştur. Katılımcılar canlı dokuda aşağıdaki konularda pratik yapmışlardır:
- Torasik ve lomber omurgaya ortak yaklaşımlar (anterior)
- Her yaklaşımla ilgili önemli anatomik yapıları tanıma
- Yaygın komplikasyonların önlenmesi ve yönetimindeki ilkeler
- Vasküler onarım, seçilmiş viseral, abdominal ve torasik onarım teknikleri
Üç gün süren bu eğitim programında bizler ameliyathane hemşireleri olarak kurs programında aktif olarak görev alıp sekiz ameliyat masasında kurs programına katıldık. Bu kapsamda eğitimde kullanılacak olan cihaz, set, malzeme ve ekipmanların hazırlığı kursa katılan hemşireler tarafından yapılmış olup aynı zamanda kurs boyunca scrup hemşire olarak destek vererek komplikasyon yönetimi konusunda bilgi ve pratiğin artırılmasına sağlandı. Wet Lab’ın kurs için uygun hale getirilmesi, tüm kursiyerler ve eğitmenler için gerekli kişisel koruyucu ekipmanların hazırlığı, sterilizasyon ve dezenfeksiyon süreçlerinin yönetimi ameliyathane hemşireleri tarafından gerçekleştirildi. Kurs katılımcıları (canlı cerrahi masa başına iki katılımcı, bir masa eğitmeni ve bir ameliyathane hemşiresi) vasküler, visseral, üreter ve pulmoner onarım teknikleri konusunda denetimli bir eğitim aldılar.
Kurs kapsamında programda görev alan ameliyathane hemşirelerine öncelikle çalışılacak anatomi, kurs kapsamı ve genel rol ve sorumluklarla ilgili genel bilgilendirme eğitimi ASG Ameliyathaneler ve MSÜ Koordinatörü İlknur YAYLA tarafından yapılmıştır.