KENNEDY TERMİNAL ÜLSERİ NEDİR
Kennedy Terminal Ülseri (KTÜ), ölme sürecinde veya bu sürece yakın bir zamanda cilt dolaşım yetersizliği nedeniyle gelişen bir ülser olarak tanımlanmaktadır.
KTÜ, ilk kez 1989 yılında hemşire Karen Kennedy-Evans tarafından tanımlanmıştır. Kennedy-Evans, hastanede basınç ülseri prevalansına dair veri toplarken bu durumu keşfetmiştir.
BASINÇ YARALANMASI MIDIR ?
KTÜ ile basınç ülseri arasında uygun şekilde ayrım yapmak gerekmektedir. KTÜ’nin bakım kalitesizliği nedeniyle değil, doğal fizyolojik ölüm sürecinin bir sonucu olarak ortaya çıkabileceği unutulmamalıdır.
BELİRTİLERİ NELERDİR? NASIL ANLARIZ ?
Kennedy Terminal Ülseri’nin genellikle derin olmayan ve düzensiz sınırlara sahip armut, kelebek veya at nalı şeklinde bir görüntüsü mevcuttur. Kırmızı, sarı, mor veya siyah renkte görünebilmektedir.
KTÜ en çok sakrokoksigeal bölgede görülmektedir.
Bir başka özelliği ise ülserin büyüklük ve derinliğinin hızlı bir şekilde artmasıdır.
KTÜ ‘nün en belirgin özelliği, hastanın sabah fizik muayenesinde cildin sağlam ve sağlıklı olduğunun görülmesine rağmen, saatler sonra hastada ülserin tespit edilmesidir. Ülserin ilk ortaya çıkışından sonraki 24- 48 saat arasında veya günler içerisinde hastanın ölümünün gerçekleştiği bildirilmektedir.
ÖNLEYEBİLİR MİYİZ ?
Kennedy Terminal Ülseri’ nin oluşumuna dışsal faktörlerden ziyade (basınç, sürtünme vb.) içsel faktörlerin (çoklu organ yetmezliği, hipoperfüzyon) neden olduğu varsayılmaktadır. Tüm bakım uygulamalarına rağmen KTÜ gerçekleşmesini önleyemeyebiliriz.
KTÜ’nün bakımına yönelik yeterli kanıt mevcut değildir.
Hemşireler her şiftte kapsamlı bir günlük cilt değerlendirmesi yaparak hemşire izlem notlarına kaydetmelidir. Böylece, KTÜ’nün tespit edilmesi sağlanacaktır.
Sonuç olarak: Bir KTÜ görüldüğünde sağlık ekibinin odağı cildi iyileştirmekten daha çok ciltte meydana gelecek komplikasyonları en aza indirgemek ve altta yatan risk faktörlerine yönelik tedavi stratejilerini yönetmek olmalıdır.
Kaynaklar
- Erbay, Ö., & Erarı, G. (2019). Yaşam Sonunun Uyarıcı İşareti: Kennedy Terminal Ülseri. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 45(3), 335-338. https://doi.org/10.32708/uutfd.620744.
- Schank J. E. (2018). The Kennedy Terminal Ulcer – Alive and Well. The journal of the American College of Clinical Wound Specialists, 8(1-3), 54–55. https://doi.org/10.1016/j.jccw.2018.02.002.
- Kahn R. (2014). Healing a Kennedy terminal ulcer: A case study. Journal of Wound Ostomy and Continence Nursing, 41:S33. https://wocn.confex.com/wocn/2014am/webprogram/Paper8703.html.
- Schank JE. (2009). Kennedy terminal ulcer: the “ah-ha!” moment and diagnosis. Ostomy Wound Manage. 55(9):40-44. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19797802/.
- Roca-Biosca, A., Rubio-Rico, L., Velasco-Guillén, M.C., & Anguera-Saperas, L. (2016). [The adapting of a care plan after Kennedy terminal ulcer diagnosis]. Enfermeria intensiva, 27 4, 168-172. https://doi.org/10.1016/j.enfi.2016.03.002.
Hazırlayan: Meltem Kurt Hazırlayan: Çiğdem Çevik
Yoğun Bakım Sorumlu Hemşiresi Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi
Acıbadem Ankara Hastanesi Acıbadem Ankara Hastanesi